top of page

Gasetilla de la visita al Museu de Badalona

23 de març de 2019

Antoni Curós



El passat dia 14 de març de 2019 una quarantena de socis ens vam trobar a Badalona per fer la visita prevista al Museu d’aquesta ciutat, antiga colònia romana anomenada Baetulo fundada el segle I aC i que perdurà fins el segle IV dC. La visita es va fer extensiva a la casa dels Dofins, una mansió d’una família rica de l’època dedicada a la producció i venda de vi.

Ens vàrem dividir en dos grups per poder gaudir millor de les excel·lents explicacions del guia que acompanyava a cada grup. De fet i per ser una visita en dia laborable podríem dir que va ser una visita exclusiva per nosaltres.

Així com la casa dels Dofins està a peu de carrer a la part més alta de l’actual Badalona, la sorpresa va ser que les ruïnes d’una part de l’antiga Baetulo es troben per sota del nivell del carrer del Museu, com si fos el soterrani del mateix. La seva extensió és enorme i el seu grau de conservació extraordinari. La il·luminació és molt encertada. Hi ha representat un conjunt d’habitacles que corresponen a una part de la comunitat que en aquell temps tenia aproximadament 15.000 habitants. Era un nucli important de comerç pels romans, anterior a Barcino i ocupava unes 13 ha amb important producció agrícola. Era una de les primeres fundacions de la província romana Hispania Tarraconensis, citada per autors clàssics com Mela, Plinio i Ptolomeo. Les ruïnes foren declarades Bé Cultural d’interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1995.

La disposició de Baetulo estava enlairada respecte al nivell del mar, pujant des de la platja fins a la part més alta, on es troben les ruïnes del Museu i la casa dels Dofins. Això permetia una panoràmica de la costa propera molt útil per la defensa i el propi comerç. Els guies ens van comentar que actualment la platja està bastant més retirada que en aquella època.

Durant la visita vàrem tenir ocasió de reconèixer l’etimologia de unes quantes paraules del nostre vocabulari actual com atrium, peristil, taverna, palestra, termes, lupanar, mausoleu...que corresponien a noms assignats per determinar llocs que existien en les ciutats romanes.

La visita és francament molt interessant i recomanem molt sincerament a tots els que no vàreu poder venir que feu un forat a la vostra més o menys atapeïda agenda per fer la visita. Per els que teniu nets quedaran esglaiats i s´ho passaran molt bé si us acompanyen.

Després, tot fent un passeig curtet vàrem fer l’àpat corresponent, senzill i una mica sorollós ja que el lloc del menjador era tancat amb un sostre en volta de canó que feia que el so es concentrés. Però vam poder departir amb els companys que al cap i la fi era l’objectiu (veure reportatge fotogràfic a la secció Fotos del nostre web).


Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Cercar per tags
No hay etiquetas aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page