Ressenya de la trobada i visita a la basílica de Santa Maria del Mar de novembre de 2019
23 de gener de 2020
Antoni Curós
El passat 21 de novembre de 2019, una quarantena de socis i alguns acompanyants ens vàrem trobar a les 12 del migdia davant la façana principal de la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. L’objectiu era fer una visita guiada pel temple només per nosaltres i en acabar, tot fent una petita caminadeta de 7 minuts, dinar tots junts al restaurant El Reloj de la Via Laietana.
Un cop més, l’organització de l’esdeveniment a càrrec de la secretaria de l’Associació va ser perfecte. També va ser molt agradable tornar-nos a veure.
La visita va estar molt interessant tot i que la pujada per les escales a les terrasses va posar a prova la capacitat física d’alguns. Encara que ens sentim joves sovint oblidem que hi ha una certa discordància entre l'esperit i la carcassa.. Procurarem tenir-ho en compte per properes ocasions.
Les vistes des de les terrasses situades a diferents alçades són molt instructives i ens desafien a reconèixer amb una ullada els llocs més emblemàtics de la ciutat de Barcelona. A més, les vistes acompanyades de la història estimulen la imaginació d’una manera colpidora: fàcilment el teu cervell et pot mostrar imatges virtuals del treball dels bastaixos (mossos encarregats de transportar la càrrega pesant dels vaixells a terra i a la inversa). En grup baixaven les pedres de la muntanya de Montjuic fins als vaixells. Un cop aquests arribaven a la platja de Barcelona (que llavors estava quasi a tocar de l’església) altres companys d’ofici les carregaven per anar fins on estaven construint la basílica. També crida l’atenció veure la “tecnologia” que feien servir per la ventilació: tubs que comuniquen la terrassa amb l’interior de la nau i que cal tapar amb unes campanes de terrissa quan plou.
Però el més sorprenent de tot és allò que no es veu i és el fet de que l’església va se construïda en a penes 50 anys (1329-1384) !!!. Des del punt de vista arquitectònic és una mostra emblemàtica del gòtic català, que s’engloba en el gòtic meridional, posterior al gòtic inicial septentrional del centre d'Europa (segles XI-XIII). L’interior de la basílica impressiona per la seva austeritat que al mateix temps transmet una bellesa fàcil de captar. La seva història ha estat llarga i accidentada començant pel terratrèmol de l’any 1428 i acabant per la pitjor destrucció l’any 1936 quan fou incendiada durant 11 dies. Ha estat per tant sotmesa a diferents reconstruccions què, no obstant , no li han tret ni un gram de la seva grandiositat.
Per cert, parlant de coses més mundanes, el dinar al restaurant el Reloj va estar força bé, si tenim en compte la ubicació i el preu.
En resum, un dia agradable de cultura i companyonia.
Dibuix original per aquest article de de Margarita González Tadeo