TASQUES DE COL·LABORACIÓ DELS NOSTRES JUBILATS A L’ASSISTÈNCIA SANITÀRIA
17 d'abril de 2020
La pandèmia del COVID19 representa un repte sanitari sense precedents i ens ha posat a tots en alerta i en confinament. Tanmateix ha estat a punt de col·lapsar el sistema assistencial i ha colpejat molt durament el personal sanitari amb un nombre molt elevat (el 15 % dels contagiats) de baixes laborals per contagi o per contacte amb algun contagiat.
Des de l’Associació de metges i facultatius jubilats ens vàrem plantejar oferir-nos per col·laborar en aquelles tasques que poguessin ser adequades a la nostra condició de persones majors i en funció de les nostres habilitats. L’Associació va vehicular el contacte dels possibles voluntaris a la Direcció de Centre i a la Gerència del nostre hospital. Per altra banda vàrem saber que el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) també necessitava voluntaris.
En el cas de l’hospital, alguns companys de l ́associació que son especialistes en Anestesiologia o en Cures Intensives estan fent un treball via telemàtica com a suport als metges de algunes de les unitats de crítics i semi-crítics. Aquest suport consisteix en informar als familiars de l ́evolució clínica dels pacients que tenen assignats.
Respecte al SEM, l’oferta era per fer el seguiment també via telefònica des dels nostres domicilis de persones que havien omplert l ́aplicatiu STOP COVID19. CAT (app) del CatSalut que gestiona el SEM a través del servei 061. Qualsevol persona pot obtenir l’app via telèfon mòbil, tablet o ordinador. S’omple un qüestionari i l’app automàticament qualifica el risc de la persona de tenir possibles complicacions greus derivades de la infecció vírica Hi ha 4 graus de gravetat progressiva. Els casos qualificats de risc alt cal que siguin contrastats amb menor o major rapidesa pel 061 / SEM.
En aquesta línia s’ha concretat una activitat de teletreball en la que estem col·laborant alguns membres de l’Associació. La tasca encomanada és fer una revaluació del risc per contacte personal. Es tracta del control telefònic de persones que han respost l’aplicatiu COVID19.CAT i han estat qualificades d’alt risc per si cal una actuació immediata (assistència SEM o trucada 061) o si el pacient ha de ser seguit per l’Assistència Primària o donat d’alta per absència de risc o de símptomes de malaltia. S’aprofita per donar consells epidemiològics i òbviament seguir les directrius del Departament de Salut.
En aquest moment ja hi ha quasi un centenar de voluntaris, entre personal mèdic i d’infermeria que estan fent aquesta tasca. Des de aquest escrit saludem i agraïm la seva feina al grupet de socis nostres que hi participa.
El SEM té una base de dades que permet oferir un anàlisi de resultats diari. A tall d’exemple, a dia 15 d’Abril s’havien acumulat 2.016.799 entrades a COVID19.CAT de les que 13.788 tenien signes de risc o gravetat segons l’app. Els voluntaris han acumulat 12.241 trucades a aquestes persones el que vol dir que s’ha pogut contactar a un 88,7 % de casos. El 8 % mantenen el risc 1 (greu).
Trucades acumulades (Xavier Jimenez, Emergències Mèdiques, Departament de Salut).
És d’interès també veure la gràfica dels casos de risc (en blau) i els casos contactats (en taronja) per dies del seguiment
La disminució dels casos de risc en els últims dies és esperançadora, a no ser que la ciutadania hagi deixat d’omplir l’app. Malauradament la majoria de persones de risc alt de complicacions greus com són la gent gran no son fàcils de detectar per aquest sistema, donat que habitualment utilitzen poc els smartphones, tablets o ordinadors. Cal notar que els primers dies els casos de risc eren un 18% del total de respostes i actualment ja han baixat al 8%.
Amb aquesta activitat hem ajudat a disminuir la pressió sobre els equips del 061 CatSalut Respon en 11.265 trucades i hem descarregat feina al SEM.
Cal dir que les trucades, tant les realitzades pel grup SEM com les produïdes pel grup del teletreball de l´hospital, son molt ben acollides per els pacients. Majoritàriament es senten protegits pel sistema sanitari. També aprofiten per fer preguntes i en alguns casos ens ajuda a reorientar el seu seguiment pel grup SEM, per l´Atenció Primària (CAP, metge de capçalera) i en alguns casos a facilitar una necessària i ràpida derivació cap a l’atenció mèdica o psicològica.
La Junta vol donar les gracies a tots els qui s’han ofert com voluntaris per donar un cop de mà en aquesta situació tan excepcional. Esperem que aviat puguem tornar a la normalitat i que no es repeteixin virasis d’aquesta infectivitat.
La Junta