top of page

Premi Saladié-Roig


1 d'abril de 2021

Antoni Curós


V Premi d’Investigació Dr. Saladié-Roig



Per una circumstància casual hem tingut coneixement de l’existència del Premi d’Investigació Dr. Saladié-Roig, soci de la nostra Associació , company i amic. No és un premi relacionat amb l’activitat professional d’en Josep Maria, sinó amb la seva inquietud per la història medieval.


Ens ha costat vèncer la seva reticència a fer-ne difusió entre els socis però finalment l’hem convençut per a què ens en parli. Considerem que és una iniciativa de mèrit que no solament per això ja cal conèixer, sinó que també pot servir per donar idees...


Què és i quines son les funcions de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona (IRCMV) ?


L’IRCM de la Universitat de Barcelona s’inicia l’any 2007. Promou la recerca en l’època medieval. L’Institut integra Grups de Recerca (SGR), Màster oficial de Cultures Medievals (MCM) dedicat exclusivament al món medieval, d’àmbit estatal, amb la participació de les facultats de Filologia, Geografia i Història, Filosofia i altres.


D’entre les diferents línies editorials que impulsa l’Institut sobresurt la col·lecció IRCVM-Medieval Cultures, que es publica a Roma i la revista electrònica SVMMA de projecció internacional.



Quina és la raó per la què el Premi d’Investigació Saladié-Roig s’encabeix dins l’IRCMV ?


Moltes coses, a la vida, són fruit de tot un seguit de casualitats que s’alineen en un moment determinat. Jo havia pensat molts cops estudiar sobre els fundadors del meu poble i el seu entorn. La meva feina, quan estava en actiu, no em permetia dedicar-li el temps que jo volia.


Quan em vaig jubilar de l’Hospital, tot i estar deslliurat de moltes coses, continuava tenint la consulta privada a Teknon. Tot i així, tampoc tenia el temps suficient per a convertir-me en una rata de biblioteques de cultura medieval.


Un cop jubilat de tot allò que tenia relació amb la Medicina, era l’any 2015, vaig començar posar fil a l’agulla. Aleshores em vaig adonar que tenia molt temps lliure, però que m’obligaria a desplaçar-me on eren aquestes biblioteques. I jo ja m’havia traslladat a viure al meu poble. Llavors, vaig pensar, que per assolir la fita que m’havia proposat, només hi havia un camí: promoure un premi de recerca.


En aquest moment entra en joc el Dr. i Professor Titular d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona Antoni Conejo. Ell és fill de l’Hospitalet de l’Infant. Tot i ser del mateix poble, jo no hi havia tingut cap relació prèvia. Com podeu comprendre, ell va ser la clau de volta per a que el meu projecte pogués començar a caminar sense dificultats.



Perquè se’t va acudir instituir aquest Premi Saladié-Roig?


Doncs bé, la principal i única raó ha estat el sentiment de pertinença a la meva terra. La meva vida, des del primer any fins que em vaig traslladar a Barcelona, per a cursar la carrera de Medicina, es va desenvolupar al poble de l’Hospitalet de l’Infant. Bé, la realitat és que vaig néixer en un poblet més petit, a cinc quilòmetres de la costa que es diu Masriudoms, tot i que ambdós pertanyen al mateix municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.


L’Infant Pere, en la història de Catalunya, va ser de gran importància política i eclesiàstica, en diferents períodes. Durant el regnat del seu pare Jaume “el Just”, del seu germà Alfons “el Benigne” i el del seu nebot Pere “el Cerimoniós” de qui en va ser-ne tutor. No hem d’oblidar la seva vida franciscana i els miracles que se li atorguen després de la mort de na Joana, la seva esposa. Tot i això, ha estat una figura molt poc estudiada. Són prou motius per sentir-me atret per aquest matrimoni, tan lligat a les meves contrades.



El Premi anual Saladié-Roig aquest mes de març de 2021 complirà la seva cinquena edició. En què consisteix aquest premi ?


Aquest premi anual intenta promoure treballs de recerca sobre tot allò que tingui a veure amb les vides i l’entorn de l’Infant Pere d’Aragó i d’Anjou, Comte de Prades, i la seva esposa Joana de Foix i Bearn, fundadors de l’Hospital del Coll de Balaguer, que amb el temps esdevindria el poble de l’Hospitalet de l’Infant. El Premi consisteix en una dotació econòmica i la publicació del treball com a part de la col·lecció dels Premis o a la revista de l’IRCVM.



Qui tria els temes de recerca ?


Primer es convoca el Premi, per a que es presentin projectes de recerca a l’Institut de Recerca de Cultures Medievals (IRCVM) de la Universitat de Barcelona. Un cop esgotat el període de presentació de projectes, l’IRCVM designa un jurat de tres membres, professors d’Història, que valora els projectes presentats i s’encarrega d’emetre el pertinent veredicte, per a que l’autor del projecte el desenvolupi.


El veredicte sobre el treball finalitzat, es dona a conèixer el novembre de cada any, mes en que va morir l’Infant Pere.



Quins van ser els primers quatre treballs premiats ?


1. L’Infant Pere i la Comtessa Joana de Foix. Rituals i política al voltant de la mort.


2. Desert.


3. Alimentació i proveïment en un hospital de camí: l’exemple de l’hospital de l’Infant Pere a finals del segle XIV.


4. El matrimoni entre l’Infant Pere d’Aragó i Joana de Foix-Bearn.



Des de la Junta felicitem en Josep Maria per aquesta iniciativa que no només contribueix a engrandir la cultura sinó que fa èmfasi en temes locals que de no ser per aquests tipus de convocatòries difícilment s’investigarien.




Comments


Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Cercar per tags
No hay etiquetas aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page